CALL #1 - Oplossing #4 - Venloos impluvium

3 oktober 2018

Kunstenaarsgroep Observatorium uit Rotterdam verkent op eigenzinnige wijze het gebied waar stedelijke ontwikkeling, landschap, architectuur en kunst elkaar kruisen. Observatorium bestaat uit Geert van de Camp, Andre Dekker, Lieven Poutsma en Ruud Reutelingsperger; vier kunstenaars met ieder zijn eigen specialisme binnen kunst in de openbare ruimte. Voor CALL#1 presenteerde Observatorium het voorstel om regenwater op te vangen met een concept dat is gebaseerd op het Romeinse impluvium. In gesprek met Andre Dekker over ‘Binnenregen’

In CALL#1 vroeg Museum van Bommel van Dam het publiek na te denken over hoe een stad op een andere manier zou kunnen omgaan met regenwater binnen de waterkringloop. Een vraagstuk dat perfect past bij de projecten van Observatorium. Andre vertelt waarom: “Bij bijna elk kunstproject in de openbare ruimte speelt water een rol. Overal om je heen is water en de uiteindelijke uitwerking van onze projecten is altijd afhankelijk van waar het water vandaan komt en waar het uiteindelijk naartoe moet stromen.”

Andre vertelt over hoe het idee voor een impluvium ontstond nadat ze CALL#1 hadden gelezen. “Venlo was een belangrijke stad in de Vroeg Romeinse tijd. We moesten dus meteen denken aan de manier waarop de Romeinen omgingen met water. Het impluvium komt uit de Romeinse architectuur en is een constructie die ervoor zorgt dat regenwater niet langs de buitenkant van het bouwwerk omlaag stroomt, maar wordt opgevangen op een centrale plek. Meestal in een bassin in het midden van het bouwwerk. We zijn ons gaan verdiepen in de geschiedenis van het impluvium en hebben veel gelezen over architectuur in de Romeinse tijd. We zijn daarnaast gaan onderzoeken hoe ze in mediterrane landen eenzelfde manier van bouwen toepassen om in het midden van een bouwwerk een plek te creëren voor verkoeling, rust en contemplatie. Het Alhambra, een prachtig paleis in Granada waar een groot bassin het hart van het bouwwerk vormt, was voor mij persoonlijk een enorme inspiratiebron.”


 “Als je hemelwater opvangt, of via een andere weg laat stromen, ontstaan er vele nieuwe mogelijkheden.”

Over het denkwerk dat voorafging aan het uiteindelijke voorstel voor CALL#1 vertelt Andre: “Met alle historische kennis in ons achterhoofd hebben we nagedacht over de mogelijkheden die ontstaan als je tussen de regen die op een dak valt en het water dat uiteindelijk de grond ingaat, een extra stap toevoegt. Een stap waarbij je het hemelwater opvangt of een andere kant op laat stromen. Door dit denkproces krijgt regenwater opeens een hele andere functie. We zijn vervolgens op de plattegrond van Venlo gaan kijken welke locaties geschikt zouden zijn voor een impluvium. We zagen dat de meeste Venlose woningen rijtjeshuizen of vrijstaande woningen zijn, bijna allemaal met een puntdak. Door van boven naar de stad te kijken vonden we uiteindelijk drie plekken in het centrum van Venlo, die geschikt zouden zijn voor een dergelijk bouwwerk; het Rosarium, een gebouw in de Nassaustraat en het voormalig Postkantoor.

“Hoe mooi zou het zijn als Venlonaren straks naar de binnenplaats van het museum komen voor een moment van rust en contemplatie?”

Museum van Bommel van Dam verhuist binnenkort naar het voormalig Postkantoor. Gaat Venlo een moderne versie van het Romeinse impluvium krijgen? Andre: “Wat ons betreft wel. Hoe mooi zou het zijn als Venlonaren straks op hun vrije dag naar de binnenplaats van het museum komen om te genieten van de rust en kalmte die een omsloten tuin met waterpartij zouden kunnen bieden? De daken rondom zorgen voor de afwatering. Een stilteplek die het museum verbindt met het Julianapark. Een natuurlijk atrium dat is gevuld met regenwater; water dat anders gewoon via het dak zou zijn verdwenen in de grond. Zonde toch?!”

Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

LIVESTREAM: DE ONTHULLING VAN HET KUNSTVENSTER KLIK HIER Sluit melding