CALL#1 - Oplossing #3 - De waarde van regenwater voor en na de vloed

30 augustus 2018

Voor CALL#1 presenteerde Studio Kort een voorstel waarin het principe van crowdfunding wordt ingezet om in woonwijken meer bewustwording te creëren rondom regenwater en natuurlijke wateroverlast. Dit idee werd verder uitgewerkt tot online platform ‘VoorenNadeVloed’. Doel van dit platform is dat bewoners van een wijk elkaar aanmoedigen om bewuster om te gaan met regenwater in hun buurt. In gesprek met product- en social designer Luuk Wiehink van Studio Kort.

Studio Kort is de studio van social designer Luuk Wiehink en information designer Roel Oortgiesen. Luuk over het ontstaan van Studio Kort: “Ik ben opgeleid als product designer. Al tijdens de opleiding kwam ik erachter dat ik het heel interessant vindt om in mijn ontwerpen rekening te houden met maatschappelijke thema’s. Dit zie je ook terug in het werk van Studio Kort. Roel is de techneut van ons beide. Ik ben meer de onderzoeker en degene die de eerste ideeën uitwerkt tot een concept. Samen vullen we elkaar aan en combineren we maatschappelijke bewustwording met nieuwe technieken.”

‘Omdat steeds meer tuinen zijn betegeld krijgt het regenwater geen kans om de grond in te stromen’

Museum van Bommel van Dam vroeg het publiek na te denken over hoe steden anders om zouden kunnen gaan met regenwater binnen de waterkringloop. Hoe is jullie eerste voorstel ontstaan? Luuk: “Wateroverlast vanwege hevige regenval is nog niet zo actueel maar het is wel een thema waar we ons nu al bewust van moeten worden. Op dit moment zijn veel huizen zo gebouwd dat regenwater via de goot in het riool terechtkomt. Bij hevige buien kan het riool al dat extra water niet meer aan. Hierdoor overstromen goten en ontstaat er wateroverlast. Het zou beter zijn als het water de grond in kan trekken. Omdat steeds meer mensen hun tuin betegelen en er minder groen in de wijken is, krijgt het regenwater geen mogelijkheid meer om de grond in de stromen.”


Luuk vertelt over hoe dit inzicht uiteindelijk heeft geleid tot het idee voor een online platform: “Eigenlijk is ons voorstel gebaseerd op een eerder project van Studio Kort: Groenewijkstroom. Voor dit project maakten we een app waarin huishoudens via hun smartphone inzicht krijgen in de hoeveelheid zonne-energie die in de wijk wordt opgewekt. Met deze app kunnen huishoudens zonder bezit van zonnepanelen de extra stroom van hun buren gebruiken. Zo blijft lokaal opgewekte stroom in de wijk en wordt alle stroom optimaal benut. Als er veel stroom in de wijk wordt opgewekt krijgen deelnemers een bericht via de app: ‘Gebruik nu stroom want we hebben over!’ Dan weten de deelnemer wanneer het een goed moment is om bijvoorbeeld de wasmachine aan te zetten, te stofzuigen of de elektrische fiets op te laden.”

‘Bij Crowd-Connecting zorgen kleine inspanningen voor een gezamenlijk doel waar uiteindelijk de hele wijk profijt van heeft’

Regenwater en groene stroom zijn twee totaal verschillende dingen. Hoe zijn jullie met de ervaring uit Groenewijkstroom tot het concept voor VoorenNadeVloed gekomen? Luuk: “In principe werkt het platform dat we hebben bedacht hetzelfde als een crowdfunding platform. Kleine donaties zorgen samen voor een groter, gezamenlijk doel. Omdat er in dit geval niet in geld wordt gedoneerd, noemen we het crowd-connecting.

Hoe dat precies in z’n werk gaat? Buurtbewoners kunnen zich aanmelden op het platform van VoorenNadeVloed met een voorstel voor een verandering in hun buurt. Bijvoorbeeld de aanleg van groene parkeerplaatsen als mensen een parkeerprobleem ervaren. De buurtbewoners bepalen samen wat ze willen veranderen in hun wijk. Om de uiteindelijke wens vanuit de wijk te realiseren, dragen de buurtbewoners hun steentje bij door middel van een watermanagement aanpassing in en om hun huis. Dit kan een kleine ingreep zijn, bijvoorbeeld de aanleg van een geveltuintje, maar ook een grotere aanpassing zoals de aanleg van een daktuin. Met dit soort bijdrages verzamelen buurtbewoners op het platform VoorenNadeVloed virtuele waterpunten. Hoe groter hun bijdrage, hoe meer waterpunten ze verdienen. Als een wijk in totaal voldoende waterpunten heeft verzameld, wordt de wens van de buurt uitgevoerd met steun van de gemeente. De uitvoering is als het ware de beloning voor alle inspanningen van de buurtbewoners om regenwater beter op te vangen.

Het platform VoorenNadeVloed zorgt op deze manier voor meer interactie en bewustwording rondom regenwater binnen een bepaalde wijk. Daarnaast brengt het platform voor een gemeente in kaart in hoeverre bewoners van een stad bereid zijn om zelf watermanagement aanpassingen aan te brengen in en rondom hun woning.”

In jullie voorstel zijn al een aantal ontwerpen opgenomen van hoe het platform er straks uit komt te zien. Wanneer kunnen Venlonaren starten met het verzamelen van waterpunten? Luuk: “In samenwerking met Museum van Bommel van Dam hebben we ons plan voorgelegd aan Waterschap Limburg. Zij waren enorm enthousiast. De volgende stap wordt een pilot in een Venlose wijk. Hiervoor zijn we nu in gesprek met bewoners van Venlo-Zuid.

Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

LIVESTREAM: DE ONTHULLING VAN HET KUNSTVENSTER KLIK HIER Sluit melding