Autumn Leaves

6 juli 2017

Venlo krijgt in oktober een jazzfestival: Autumn Leaves. Het gaat om een achttal concerten verdeeld over de maand oktober op verschillende locaties in de stad. Autumn Leaves is een initiatief van Poppodium Grenswerk, Museum Van Bommel Van Dam en café Take Five. Acts als Kapok, BRUUT! en Anton Goudsmit komen die maand naar Venlo. Voor de optredens zijn losse tickets verkrijgbaar maar ook een passe-partout die toegang geeft tot alle shows.

8 x jazz 

Grenswerk, Van Bommel Van Dam en Take Five hebben zich samengepakt en willen jaarlijks een reeks jazzconcerten organiseren in het seizoen waar jazz voor gemaakt lijkt, de herfst. De eerste editie bestaat uit acht uiteenlopende concerten op zes verschillende locaties; van een powertrio (Thijs Nissen Trio) tot een solo-concert van een geluidskunstenaar (Marc Alberto), en van een vrije piano-improvisatie (Rogier Telderman) tot de gekte van Anton Goudsmit. Voor die concerten samen is een zeer aantrekkelijk geprijsde passe-partout te koop.

Programma

De jazzmaand wordt op zondag 1 oktober afgetrapt door Kapok in Take Five. Dit elastische trio in de spannende bezetting hoorn – gitaar – drums verkocht Take Five al eens uit en iedereen die daar bij was, weet wat de band kan. Kapok is een ritmisch wonder, met invloeden uit klassieke muziek, funk en Afrika. Hun vorige Venlose optreden was magisch. 

Een week later (zondag 8 oktober) vindt ScratchJazz plaats, de slotdag van een groot coachingstraject voor muzikanten van 12 tot 22 jaar. Zij krijgen vier workshops aangeboden van een professionele coach, plus een optreden tijdens ScratchJazz op 8 oktober in Grenswerk. Aanmelden kan tot 31 juli. Voor meer info: www.scratchjazz.nl.  

Gitarist en componist Anton Goudsmit speelt later die dag in Take Five. Goudsmit was jarenlang het podiumbeest van New Cool Collective en is oprichter van de experimentele jazzfunkband The Ploctones. Hij deelde het podium met grootheden als The Bad Plus en John Zorn. Goudsmit speelt in Venlo met drummer Geert Roelofs en bassist Rien Kolkman. 

Rogier Telderman is een van de grootste jazztalenten van Europa. Zegt althans de organisatie van North Sea Jazz waar hij deze zomer speelt met zijn trio. Hij speelt op zondag 15 oktober solo in Museum Van Bommel Van Dam en zal daar vanachter zijn piano improviseren bij een aantal zelfgekozen werken uit de collectie van het museum.  

De Venlose pianist Mike Roelofs nodigt een aantal keer per jaar steeds wisselende muzikanten uit tijdens de Jazz at the Klep-avonden in Café de Klep. Dit keer (maandag 16 oktober) gitarist David Golek en drummer Achim Heine. 

In de Jacobskapel zal geluidskunstenaar Marc Alberto op 26 oktober een solo-concert geven. Zijn creatieve output is uiterst vruchtbaar en bedrieglijk eclectisch: componeren voor theater en dans, solo improvistaties, schrijven van kamer muziek, meespelen in de band van Jett Rebel, produceren van electro-akoestische muziek. Hij draait er zijn hand niet voor om. 

Het jonge saxofoonbeest Thijs Nissen is een Venlose Rotterdammer. Zijn Thijs Nissen Trio gaat voor de keiharde swing uit de gloriedagen van de jazz, maar schuwt ook een lyrische ballad niet. Bekend repertoire, veelal in eigen arrangementen en aangevuld met originele composities van de bandleden, maar altijd in de traditie van hun helden, zoals Lester Young, Charlie Parker, Lee Konitz en Sonny Rollins. Het trio staat op vrijdag 27 oktober in het eetacfé van Grenswerk. 

De jazzmaand wordt op zaterdag 28 oktober afgesloten in café Take Five door niemand minder de de band BRUUT! Vuige Hammond sounds, harde grooves en 60's surf worden versmolten tot een dansbaar geheel. In februari verscheen BRUUT’s! nieuwste album ‘Superjazz’. Het album is net zo uiteenlopend geworden als de muziek waar BRUUT! zich door laat inspireren. De term waarmee de band de afgelopen jaren zo vaak werd geassocieerd is op dit album volledig omarmd. BRUUT! is veel meer dan jazz alleen.

Meer nieuws
CALL#4: Snelheid in de energietransitie

Hoe kunnen we een grotere groep burgers betrekken bij de energietransitie?

Geselecteerden CALL#2 bekend

Vier kunstenaars kunnen hun voorstellen verder uitwerken

CALL#2: Gezonde woningmarkt

Hoe kunnen we door middel van kunst of ontwerp de aantrekkelijkheid van wijken vergroten?

Bekijk nieuwsoverzicht
Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×