50 jaar Thielen: schetsen en tekeningen

6 december 2018

Museum van Bommel van Dam en het Limburgs Museum presenteren vanaf 3 februari 2019 een paralleltentoonstelling: 50 jaar Thielen. Evert Thielen (1954) keert ter ere van zijn 50-jarig kunstenaarsjubileum terug naar zijn geboortestad Venlo. Nooit eerder was er zoveel werk van de markante kunstenaar op één plek te zien.

Museum van Bommel van Dam heeft de primeur en mag de nooit eerder getoonde schetsen en tekeningen van Evert Thielen tentoonstellen. Deze schetsen en tekeningen zijn de voorstudies op onder andere de veelluiken die hij maakte en geven een kijkje in zijn werkwijze. Het Limburgs Museum toont de imposante veelluiken en andere schilderijen in hun tentoonstelling.

Je kunt er niet aan voorbij, aan de machtige veelluiken die Evert Thielen schildert, en waar hij letterlijk vele jaren aan schildert. Zijn complete oeuvre aan veelluiken, zes indrukwekkende giganten, zal in het Limburgs Museum te bewonderen zijn. Daarnaast zorgen 115 (!) kleinere schilderwerken in die tentoonstelling 50 JAAR THIELEN | De ogen van de meester voor een compleet beeld van het leven en werk van de productieve kunstenaar. Tegelijkertijd presenteert Museum van Bommel van Dam in een paralleltentoonstelling, 50 JAAR THIELEN | Schetsen en tekeningen, een selectie van 70-80 schetsen en tekeningen van de hand van Thielen, voorstudies voor zijn schilderijen.

Dat Thielens kunst herkenbaar is, wordt vaak gezien als de sleutel tot zijn succes bij het grote publiek. Niettemin gaan er achter die eerste indruk talloze betekenislagen schuil. Thielen bestudeerde de oude meesters en hun technieken. Hij onderzocht bijvoorbeeld jarenlang het eeuwenoude meesterwerk De aanbidding van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck in Gent, en liet zich door hun werkwijze inspireren. Zo gebruikt Thielen meerdere lagen zelfgemaakte olieverf en tempera, die zorgen voor heldere, diepe kleuren. Met oude technieken de wereld van nu vangen, dat is wat Thielen doet. De tentoonstelling biedt een unieke mogelijkheid om Thielens werkwijze te zien: aan zijn laatste veelluik werkt hij nog. Dat zal dus in een onvoltooide staat, en daarom slechts tijdelijk, te zien zijn in het Limburgs Museum.

De tentoonstelling "50 jaar Thielen: schetsen en tekeningen" is de eerste tentoonstelling die een plaats krijgt op de toekomstige museumlocatie aan de Keulsepoort 1, Venlo.


Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

LIVESTREAM: DE ONTHULLING VAN HET KUNSTVENSTER KLIK HIER Sluit melding