De meeste Venlonaren die zijn geboren in de vorige eeuw kunnen het zich nog haarfijn herinneren; het oude postkantoor aan de Keulsepoort. Waar je doorgaans kwam voor het posten van brieven of pakketten, het legen van een postbus, overschrijven van je kenteken of de aanschaf van een velletje postzegels. Het postkantoor sloot in 2009, waarna het grootste deel van het monumentale gebouw leeg kwam te staan (KPN heeft nog altijd een deel van het gebouw in gebruik als schakelstation).

Het postkantoor zoals we het nu kennen is gebouwd in 1939, naar een ontwerp van Rijksbouwmeester Hoekstra. De geschiedenis van het Venlose postkantoor gaat echter ver terug.

Aan het begin van de 18e eeuw was het postkantoor in Venlo eigenlijk vooral een hulpkantoor van het Rijkspostkantoor in Tegelen. Daar lagen de tarieven lager en de slordigheid van het Venlose postkantoor was berucht, waardoor inwoners hun brieven vaak in Tegelen gingen afhalen. Daarna was het Venlose postkantoor op veel verschillende plekken in de binnenstad gevestigd: eerst op de Klaasstraat in het pand waar nu eetcafé de Brasserie zit, vervolgens in de woning van postdirecteur Conraetz op de Parade en daarna nog in een paar kamers van het logement De Gouden Leeuw op de Vleesstraat en in een pand op de Houtstraat naast hotel Zwijnshoofd.



In 1871 besloot de Rijksoverheid om in Venlo een postkantoor te bouwen op de hoek van de de Keulse Poort en de Hamburgersingel (wat nu de Deken van Oppensingel is). Dezelfde plaats dus, waar in 1939 het huidige postkantoor zou komen. Op 1 mei 1880 werd het eerste postkantoor aan de Keulsepoort in gebruik genomen.



Ondanks een aantal kleine en grote verbouwingen werd het gebouw in 1930 beoordeeld als “uitermate ongeschikt”. Het was te hokkerig, donker en onoverzichtelijk. Uiteindelijk werd het bestaande postkantoor afgebroken en vervangen door nieuwbouw op dezelfde plek. Dit is het postkantoor in de vorm zoals we het nu kennen. De bouw werd in 1939 aanbesteed en op 27 september 1941 werd het gebouw aan de Keulsepoort geopend.



Het gebouw aan de Keulsepoort is in traditionalistische stijl uitgevoerd. De gevel bevat ornamenten van beeldhouwer Charles Vos die - onder andere - drie bekende Venlonaren, het wapen van Nederland en Limburg en de geschiedenis van Venlo uitbeelden.



Het postkantoor kwam vrijwel ongeschonden uit de oorlog. Onmiddellijk na de bevrijding hadden Amerikaanse legerkoks de kelders van het postkantoor tot keuken ingericht. Hierna werd één van de kelders enige tijd als noodcafé gebruikt. De wanden werden beschilderd met taferelen uit de geschiedenis van de stad. Op de eerste verdieping van het postkantoor was voor het personeel een bescheiden kantine ingericht.



Vanaf de jaren ‘50 vonden er in drie fases uitbreidingen plaats aan het postkantoor vanwege gebrek aan ruimte. In 1967 werd de hal opnieuw ingericht en werd het aantal postbussen en loketten uitgebreid. In de tweede fase van de vernieuwing verdween onder andere de doorgang van de Nassaustraat naar de binnenplaats. In de derde fase werd een nieuwe vleugel aan de Deken van Oppensingel gebouwd. Hierdoor kreeg het oorspronkelijke L-vormige gebouw een carrévorm.



In 1978 werd het pand verhuurd. Het gebouw werd nog gebruikt als hoofdkantoor, maar de post werd niet meer aan de Keulsepoort voorgesorteerd. Hiervoor werd in Blerick in 1987 een nieuw pand gebouwd. In 2009 verloor het gebouw zijn publieke functie en werd het verkocht aan een projectontwikkelaar.

Uiteindelijk wordt (een deel van) het postkantoor door de Gemeente Venlo aangekocht en is de herbestemming van het postkantoor als nieuwe museumlocatie een feit. In 2021 verhuist Museum van Bommel van Dam naar het gerenoveerde postkantoor. Het gebouw staat op de lijst van rijksmonumenten in Venlo.



Foto's: Gemeentearchief Venlo



Meer nieuwe museum

Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

LEES ALLES OVER HET TOEKOMSTIGE NIEUWE MUSEUM IN HET OUDE POSTKANTOOR! Alles over het postkantoor: vroeger & de verbouwing Sluit melding