Verticalen in beweging, halve cirkel

Ontdek meer van de collectie


#supportyourlocal

#11 Piet Killaars

Piet Killaars (1920-2015) startte in 1939 met werken op de kunstnijverheidsafdeling van het keramiekbedrijf Russel Tiglia in zijn geboorteplaats Tegelen. Kunstenaars kregen hier de gelegenheid om hun werken in keramiek uit te voeren en het was Killaars’ taak om hen daarbij technisch te ondersteunen. Hij volgde tekenlessen en avondlessen beeldhouwen en ging in 1941 naar Maastricht om te studeren aan de Middelbare Kunstnijverheidsschool, de latere Academie Beeldende Kunsten. Hij voorzag in zijn levensonderhoud door bij een keramisch atelier in Maastricht te werken. Tussen 1943 en eind 1944 dook hij onder, eerst in Echt en later in Tegelen.

Na de bevrijding maakte hij diverse reizen en werkte hij bij verschillende beeldhouwers in Nederland en België. In 1948 maakte hij een studiereis naar Frankrijk, waar hij het werk leerde kennen van beeldhouwers als Jacques Lipchitz, Henri Laurens, Germaine Richier en Alberto Giacometti. Daarna zette hij zijn beeldhouwopleiding voort aan de Jan van Eyck Academie, waar hij in 1953 cum laude afstudeerde. Het werk van Killaars wordt gekenmerkt door de zogenaamde figuratieve geometrie, die teruggrijpt op wetmatigheden in de natuur, zoals groei en beweging.

In de collectie van Museum van Bommel van Dam bevinden zich verschillende bronzen beelden van Piet Killaars, waaronder dit werk uit de serie ‘Verticalen in beweging’.

Specificaties
Jaar:
1977-1978
Collectie:
Museum van Bommel van Dam
Objectnummer:
11789
Verwerving:
aankoop
Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

LIVESTREAM: DE ONTHULLING VAN HET KUNSTVENSTER KLIK HIER Sluit melding