#supportyourlocal

15. Toon van de Ven

Toon van de Ven (1924-2006) werd geboren in Tienray en woonde vanaf zijn derde in Blerick. Hij was vanaf het begin al een vrije vogel en anders dan anderen. In 1946 ging Van de Ven aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam studeren, waar zijn passie voor de kunst groeide. Daarna werkte hij als tekenleraar op het Thomascollege in Venlo en op het Blariacumcollege in Blerick.

In 1967 verhuisde Van de Ven naar Broekhuizen. Daar ontstonden zijn abstracte, figuratieve en vaak magische schilderijen. Via de familie van zijn vrouw Toetie kwam hij in contact met de wereld van de astrologie, een van de grote thema’s in zijn schilderwerk. Naast schilder en leraar was Van de Ven ook wichelroedeloper en astroloog.

Dit werk van Van de Ven heet Kattenkoning. Het is een symmetrische en fijngeschilderde weergave van een oudere figuur met lange witte haren en baard, die zittend op een troon in vol ornaat is afgebeeld. De man is gekleed in een kostbaar gewaad met veel versieringen. Twee poezen zitten op zijn schoot, een derde ligt bij zijn handen. Verder zijn er om hem heen nog enkele poezen afgebeeld en als je goed kijkt is op de decoratieve mat beneden zelfs een kleine vis te zien.

Specificaties
Materiaal:
olieverf op paneel (schilderij)
Jaar:
1974
Collectie:
Museum van Bommel van Dam
Objectnummer:
00962
Verwerving:
aankoop
Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

LIVESTREAM: DE ONTHULLING VAN HET KUNSTVENSTER KLIK HIER Sluit melding