GEANNULEERD Voordracht: De zon ging dermate bedroefd onder

zondag 15 maart 15:00
Limburgs Museum
9,50 exclusief museumentree

'De zon ging dermate bedroefd onder’ is een samensmelting van verschillende kunsten – poëzie, muziek en film – die samen de woorden van Armando tot leven brengen. Zo bestaat de voordracht uit een collage teksten uit de roman ‘De straat en het struikgewas’, geschreven door Armando. Ze worden prachtig voorgedragen door dichter Herman Verweij. Pianist/componist Egbert Derix vertaalt de woorden van Herman en Armando met een meeslepend muziekstuk. Voorafgaand zal de korte film ‘Der Feldzug’ te zien zijn, een registratie van het oorlogsbedrijf, gevat in bijna poëtische beelden.

De straat en het struikgewas
Als opgroeiende puber ziet Armando hoe de omgeving verandert, nadat de Duitsers zijn leven zijn binnengetrokken. Hij observeert scherp hoe Kamp Amersfoort langzamerhand zijn definitieve bestemming krijgt. 'Kijk, daar gaan die lui van het kamp. Moet je zien hoe mager die zijn'. Hij toont hoe de natuur met zich laat sollen en spreekt over het schuldige landschap. 'Aan de bosrand werd een zootje mensen vermoord, er werd geslagen, gekermd, geschreeuwd en geschoten. Intussen zong een vogel het hoogste lied. Hij zat een beetje te schommelen op een tak.' Na de oorlog trekt hij naar Duitsland, hij wil weten hoe de vijand er zonder uniform uitziet, hoe ze spreken. Dat alles verwoordt Armando in zijn bekende soepele stijl, bijna op het achteloze af.

Over Egbert Derix
Pianist/componist Egbert Derix (Horst, 1969) is o.a. bekend van zijn samenwerking met Eric Vloeimans, Iain Matthews en Fish. Hij won in 2012 samen met Gerard van Maasakkers de Annie M.G. Schmidtprijs en zijn piano solo album Falco werd door Musicmaker vergeleken met Keith Jarrett’s The Köln Concert. Hij speelde en schreef de soundtrack voor de documentaire Nao ’t Zuuje. Zijn Duitse liedcyclus Wandern werd opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam en hij voerde de liedcyclus uit met de Wiener Kammersymphonie in Wenen. Onlangs was Derix nog te zien en horen in de voorstelling De Laatste Getuigen van Toneelgroep Maastricht, waarvoor hij de muziek speelde en componeerde.

Over Herman Verweij
Dichter Herman Verweij (Hilversum, 1945) publiceerde enkele dichtbundels. Zijn laatste bundel is Zolderbrieven. Hij is een warm pleitbezorger van poëzie. Hij maakt deel uit van VenlopoëZiet en geeft poëziecursussen. Hij schreef ook drie wandelboeken, waaronder Pelgrim op oorlogspad. Samen met Egbert Derix voerde hij onder meer het gedicht Awater uit.

Tickets
Tickets voor de voordracht zijn via de webshop van het Limburgs Museum te koop.

Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

LEES ALLES OVER HET TOEKOMSTIGE NIEUWE MUSEUM IN HET OUDE POSTKANTOOR! Alles over het postkantoor: vroeger & de verbouwing Sluit melding