Verspeelplein gaat van start

zondag 30 september 00:00

Vanaf eind september gaat het Verspeelplein van start!

Het Verspeelplein is een verplaatsbaar speelplein met educatieve installaties. Een speelplaats waar duurzame energie tastbaar en visueel gemaakt wordt. Het Verspeelplein is een combinatie van fysieke installaties, workshops en plezier. De installaties en workshops zijn ontworpen voor kinderen tussen 6 en 12 jaar en hun ouders. Het reizende speelplein omvat zes objecten en een workshop. Dit speelplein laat kinderen spelenderwijs ontdekken hoe een zonnepaneel werkt, welke huishoudelijke apparaten echte energieslurpers zijn en hoeveel energie het eigenlijk kost om een telefoon op te laden. Met het Verspeelplein realiseren zij een reizende campagne die gesprekken over duurzaamheid op een natuurlijke manier aanwakkert. Het is makkelijk te transporteren, wat het mogelijk maakt om Verspeeldagen te organiseren bij basisscholen, lokale evenementen en festivals.

Bespaarmeer

Een voorbeeld van een installatie is het bespaarmeer. Er zijn twee kranen die vastzitten aan een waterreservoir. Bij elk huishoudelijk apparaat hoort een nippel, die op de kraan geklikt wordt. Een apparaat dat veel stroom verbruikt, heeft een grotere nippel en laat het reservoir snel leegstromen. Een apparaat dat weinig verbruikt, laat een dun straaltje water door, dus laat het reservoir langzaam leegstromen. Water dat verspild wordt, komt terecht in een bak op de grond. Achter de installatie zit een waterpomp waar het water van beneden naar boven opgepompt kan worden. Het kost dus energie om energie te verspillen.

CALL #4

Het verspeelplein is ontstaan uit het project CALL #4. Het collectief Groen Grijs Geel, bestaande uit vier jonge designers, is op zoek gegaan naar manieren om specifiek kinderen en hun ouders te betrekken bij de energietransitie.

Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Daarvoor moeten we ons energiegebruik terugdringen en fors meer duurzame energie opwekken. De ambitie kan alleen maar slagen wanneer we ons hier allemaal aan verbinden. Bij veel mensen leeft het onderwerp energie echter nog niet. Hoe kunnen we meer burgers betrekken? Deze vraag legden Museum van Bommel van Dam, Gemeente Venlo, Enexis, Natuur en Milieufederatie Limburg en Energiecoaches Venlo gezamenlijk voor aan de creatieve sector. Uit de reacties kozen zij vier voorstellen die werden uitgewerkt. Het Verspeelplein van ontwerpcollectief Groen Grijs Geel werd als winnaar aangewezen.Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

LIVESTREAM: DE ONTHULLING VAN HET KUNSTVENSTER KLIK HIER Sluit melding