Lezing: De onvoltooide oorlog

zondag 1 maart 14:00 - 16:00
Limburgs Museum
gratis, alleen voor museumjaarkaarthouders

lezing exclusief voor museumjaarkaarthouders!

OP ZONDAG 1 MAART GEEFT HISTORICUS, FILOSOOF EN CLASSICUS RONALD VAN KESTEREN EEN BIJZONDERE LEZING. IN HET KADER VAN DE TENTOONSTELLING TEKENS VAN VRIJHEID – VAN OORLOGSDOCUMENTAIRE TOT ARMANDO VERTELT RONALD OVER OORLOG, EN HOE DEZE ZOWEL ONVOLTOOID ALS ONEINDIG IS.

In deze lezing treden diverse beeldende kunstenaars naar voren, zoals Wim de Haan, Armando, Aad de Haas en Hermanus Berserik waarvan zich werken in de tentoonstelling Tekens van vrijheid bevinden. Maar ook komen kunstenaars als Carel Willink, Herman Gordijn, Roger Raveel en Hans van Hoek aan bod. Hoe groot hun onderlinge verschillen ook zijn, zij allen hebben een bijzondere verhouding tot de Tweede Wereldoorlog. Te denken valt aan het cultuurpessimisme van Willink, de krijgsgevangenschap van De Haan of de uitvergroting van het kwaad bij Armando.

Tegelijkertijd verschaffen onderdrukking en lijden ook kansen op vrijheid, zoals in het oeuvre van Aad de Haas. De bevrijdende blik in de schilderkunst van Herman Gordijn geeft uitzicht op een zachtmoedige omgang met de ander.

Aansluitend op de lezing zullen enkele kunstwerken op zaal worden bekeken en besproken.

Ronald van Kesteren
Ronald van Kesteren is historicus, filosoof en classicus. Van zijn proefschrift Het verlangen naar de Middeleeuwen verscheen een handelseditie bij de Wereldbibliotheek. Enkele jaren geleden schreef hij Welgemutst en blij te moede. Opgewekte beschouwingen tussen Venlo en Rome.

Let op! Deze lezing is alleen voor museumjaarkaarthouders en er moet een plaats gereserveerd worden via de webshop van het Limburgs Museum. De tickets komen binnenkort online.

Kaart van Keulsepoort 5, Venlo, NederlandLOCATIE

Limburgs Museum
Keulsepoort 5, Venlo, Nederland

Kaart van Keulsepoort 5, Venlo, Nederland
Locatie

Limburgs Museum
Keulsepoort 5, Venlo, Nederland

Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

BEKIJK BEELDEN UIT DE INSTALLATIE INSIDE THE BOX, OUTSIDE IN HET ONLINE POP-UP MUSEUM! Pop-up museum: Inside the box, outside Sluit melding