Kunstenaar Karin Bartels neemt intrek in Vastenavondkamp

donderdag 10 mei 00:00 - donderdag 31 mei 23:59
Cypressenstraat 41, Vastenavondkamp (Blerick)
gratis

Kunstenaar Karin Bartels (Venlo 1986) gaat de komende maanden op uitnodiging van Museum van Bommel van Dam in kaart brengen hoe Venlonaren hun stad ervaren. Over een stad zijn veel data beschikbaar, uitgedrukt in kaarten en cijfers. Maar over de emoties, verhalen en herinneringen die met een stad samengaan, is minder bekend. Karin Bartels gaat op zoek naar deze ‘zachte’ data en stelt hieruit een subjectieve atlas samen. Ze begint haar onderzoek in de Cypressenstraat 41 in de wijk Vastenavondkamp in Blerick, waar ze vanaf donderdag 10 mei een aantal weken woont. Hou onze site in de gaten voor activiteiten en bijeenkomsten van Karin.
In het najaar worden de resultaten gepresenteerd.

Reis door Venlo

In verschillende delen van de gemeente Venlo gaat Bartels op zoek naar het persoonlijke perspectief en alternatieve kennis over de omgeving. Ze voert het onderzoek uit vanuit de wijk. Steeds verblijft ze voor een periode van drie of vier weken in een specifieke wijk, om mensen te leren kennen, de sfeer te proeven, netwerken op het spoor te komen, en zo de omgeving van binnenuit te leren kennen. In de periode tot oktober doet de Karin Bartels vijf of zes wijken aan.

Start in Vastenavondkamp

De eerste wijk waar ze haar intrek neemt, is Vastenavondkamp. Vanuit een huis aan de Cypressenstraat, dat Antares beschikbaar heeft gesteld, organiseert Karin Bartels kleinschalige activiteiten die voor bewoners en betrokkenen aanleiding geven om met andere ogen te kijken naar de woonomgeving of zich hierover uit te spreken. Wat vinden ze in hun omgeving belangrijk of waardevol en wat kunnen ze prima missen? Karin Bartels gaat hier op speelse en poëtische wijze naar op zoek.

Nieuwe blik op de stad

De informatie uit dit veldonderzoek plaatst Karin stapsgewijs in analoge en digitale kaarten. Zo ontstaat een complex netwerk van beelden en gegevens die een nieuwe blik op de stad mogelijk maken. Eenmaal in kaart gebracht kan deze subjectieve blik worden meegenomen in het nadenken over de toekomst van de stad. De informatie op microniveau biedt kennis en inspiratie voor ingrepen op macroniveau.

CALL

Het project van Karin Bartels is onderdeel van het Circular Art Lab Limburg, kortweg CALL. In CALL legt Museum van Bommel van Dam maatschappelijke vraagstukken voor aan de creatieve sector. De tweede call was gericht op het aantrekkelijk houden van wijken bij een sterk veranderende vraag. Uit de inzendingen is het voorstel van Karin Bartels door een brede jury geselecteerd voor uitvoering. Samenwerkingspartners Gemeente Venlo, Wonen Limburg, Antares, Bouwbedrijf Jongen en VAC Wonen Venlo hopen met de uitkomsten nieuwe inzichten te verwerven voor strategie en uitvoering.

Kaart van Cypressenstraat 41, Venlo, Nederland
Locatie

Cypressenstraat 41, Vastenavondkamp (Blerick)
Cypressenstraat 41, Venlo, Nederland

Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

NOG EVEN WACHTEN... TOT WE DEZE ZOMER OPEN GAAN! KLIK HIER Sluit melding