Installatie voor wateropvang aan de Keulse Poort

zaterdag 27 oktober 00:00 - zondag 25 november 23:59

Venlo krijgt een impluvium: een systeem dat regenwater opvangt en bergt om er op een later moment gebruik van te maken. Het impluvium heeft de vorm van een paviljoen en is ontwikkeld door kunstenaarsgroep Observatorium in het kader van het Circular Art Lab Limburg (CALL) van Museum van Bommel van Dam. Van 27 oktober tot en met 25 november is het bij het toekomstige museumgebouw aan de Keulsepoort in Venlo te zien en te beleven. Zaterdag 27 oktober wordt het impluvium om 13.00 uur feestelijk ingewijd.

Regenwater in de stad 

Kunstenaarsgroep Observatorium boog zich op uitnodiging van Museum van Bommel van Dam, Gemeente Venlo en Waterschap Limburg over de vraag hoe we in onze steden slimmer om kunnen gaan met regenwater. Dat is nodig om de steeds groter wordende verschillen in neerslag goed op te vangen. Denk aan hevige hoosbuien die tot overstromingen kunnen leiden, maar ook aan lange periodes van droogte waarin water voor welkome verkoeling zou kunnen zorgen. 

Inspiratie van de Romeinen

Als reactie op deze vraag stelde Observatorium een bouwmodel voor dat in de Romeinse tijd heel gebruikelijk was: een impluvium. Hierbij wordt regenwater niet langs de buitenzijde van het huis afgevoerd, maar via aflopende daken naar binnen geleid en opgevangen in een centraal bassin. Daar werd het bijvoorbeeld gebruikt om te koken, wassen, baden of spelen. Aan deze bouwvorm wordt nu, tweeduizend jaar later, een vervolg gegeven. 

Regenwater afkoppelen

Van 27 oktober tot en met 25 november presenteert Observatorium een tijdelijk impluvium aan de Keulsepoort in Venlo. De regenpijpen van het voormalige postkantoor worden doorgezaagd, zodat het regenwater gedurende deze periode naar een tijdelijke opvang kan worden geleid. Op een bouwwerk van industriële watercontainers bevindt zich een kunstzinnig vormgegeven waterbassin met overdekte zitbanken. Het is een hedendaagse variant op de Romeinse villa met binnentuin en waterreservoir.   

Stadsoase

Recht voor de fraai versierde hoofdingang van het toekomstige Museum van Bommel van Dam kan men via een trap het regenwatergebouw betreden en de rustgevende werking van regenwateropslag in de stad ervaren. Het impluvium verandert een stenig stukje binnenstad in een tijdelijke stadsoase. Het impluvium maakt in al zijn eenvoud aanschouwelijk wat regenwater toe kan voegen aan de leefomgeving: stilte, ontmoeting, ontspanning en contemplatie.

Regengesprekken en spetterend einde

Elke zaterdag is er op en rond het impluvium iets bijzonders te beleven. Zaterdag 27 oktober wordt het impluvium om 13.00 uur feestelijk ingewijd. Die middag, en zaterdagmiddag 3, 10 en 17 november is Andre Dekker van Observatorium aanwezig om een glaasje water aan te bieden en de burgerij van Venlo te vragen naar hun wateroverlast, hun regenpijpen en hun tuinen. De bevindingen worden gepubliceerd onder de titel Vierdaagse Regengesprekken. De laatste zaterdag, 24 november, vindt er een spetterend einde plaats, waarbij gebruik wordt gemaakt van het verzamelde water.Meer agenda items
Verspeelplein gaat van start
zondag 30 september - 00:00
Impluvium activiteit
zaterdag 10 november - 13:00
Presentatie parfum varken
zaterdag 17 november - 13:00
Impluvium activiteit
zaterdag 17 november - 13:00
Symposium Circular Art Lab Limburg (CALL)
maandag 19 november - 12:00
Domani, Venlo
Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

Locatie Deken van Oppensingel gesloten
Van Bommel Van Dam presenteert zich buiten het vertrouwde pand, op verschillende plekken in Venlo.
Meer info Sluit melding