Nieuwsbrief museum van Bommel van Dam - maart 2024
Nu te zien: 'De Kunst van het Geven'
9 maart t/m 4 augustus 2024

Onze verzameling sluit goed aan op die van het museum en is bij VBVD in goede handen. We zijn heel blij dat ons levenswerk hiernaartoe gaat!

Mooie woorden van Lily en Henk van Mulukom in een drie pagina's tellend artikel in De Limburger van gisteren. In 2022 besloot het verzamelaarsechtpaar om hun indrukwekkende privéverzameling moderne kunst te schenken aan museum van Bommel van Dam. Een droom, aldus onze museumdirecteur Rieke Righolt. "De verzameling omvat een aantal naoorlogse kunsthistorische stromingen en sluit prachtig aan op onze eigen collectie. CoBrA is daar natuurlijk een belangrijk voorbeeld van. We hadden daar het een en ander van in huis. Nu kunnen we daar sleutelstukken aan toevoegen. Werk van Europese CoBrA-kunstenaars, zoals Carl Henning-Pedersen uit Denemarken, hadden we niet. Dat is echt een toevoeging, waarmee we het verhaal dat we als museum willen brengen, kunnen verrijken."

Wie de topstukken met eigen ogen wil zien, kan vanaf morgen door onze nieuwste tentoonstelling De Kunst van het Geven dwalen. De presentatie neemt je mee langs honderd expressieve, kleurrijke kunstwerken: van CoBrA en Amsterdamse Limburgers tot Nieuwe Figuratie. Van Karel Appel en Lotti van der Gaag via Guillaume Lo-A-Njoe en Marianne van der Heijden naar Yvan Theys en Etienne Elias. Een bezoek waar je vrolijk van wordt!

Fotografie: Luidspreker
Meer info & tickets
Nu te zien: 'Machteld Schoep - Schoonheid'
2 maart t/m 4 augustus 2024

In wat veel mensen als lelijk zouden beschouwen, zag de in Venlo geboren fotograaf Machteld Schoep (1962 – 2019) de schoonheid. De eerste museale solopresentatie van haar werk focust op de alledaagse bijzonderheid die ze in alles wist te vinden. Van gebouwen en interieurs tot passanten. Ontdek Schoeps bijzondere gevoel voor humor, compositie en detail nu in de gratis toegankelijke fototentoonstelling Machteld Schoep - Schoonheid.

Uit de serie ‘Panda’. © Machteld Schoep
Meer info
Laatste kans
'A long homecoming: een eeuw Shinkichi Tajiri'

Een fenomenaal eerbetoon aan Tajiri’s vermogen om uiteenlopende thema’s en materialen te omarmen. Zijn kunst is niet alleen een weerspiegeling van zijn tijd, maar straalt ook tijdloosheid uit. (MUZE, het kunstmagazine van AVROTROS)

Heb je onze zeer goed ontvangen jubileumtentoonstelling A long homecoming: een eeuw Shinkichi Tajiri nog niet bezocht? Kom langs vóór zaterdag 23 maart* en laat je - net als 9.000 voorgaande bezoekers - meenemen naar het magische centrum van kunst waar de Japans-Amerikaanse kunstenaar Shinkichi Tajiri (Los Angeles, 7 december 1923 - Baarlo, 15 maart 2009) zijn iconische krijgers, knopen, torens en machines creëerde. Naast sculpturen, foto’s, grafieken, tekeningen en films van Tajiri ontdek je hier ook werk van kunstenaarsvrienden als Eugène Brands en Dorothy Iannone en felgekleurde Hortisculpturen van zijn echtgenote - en beeldend kunstenaar - Ferdi.

*Let op: i.v.m. het hardloopevenement de Venloop is het museum gesloten op zaterdag 23 & zondag 24 maart.

Fotografie: Luidspreker
Meer info & tickets
Vacature
Bestuurslid met een cultureel profiel

Wil jij een belangrijke bijdrage leveren aan kunst en cultuur in een regio in ontwikkeling? En kun jij het verschil maken in de positionering van het museum de komende jaren? In aanvulling op het huidige bestuur - dat wegens verhuizing van een van de leden momenteel uit vier personen bestaat - zoeken we op korte termijn een bestuurslid met een cultureel profiel. Samen met de andere leden houd je toezicht, stel je het beleid vast, adviseer je waar nodig en vorm je een klankbord voor de directeur. Je hebt ruime kennis van het brede culturele veld en van thema’s als diversiteit en inclusie, duurzaamheid, ondernemerschap en culturele codes. We zijn op zoek naar een cultureel zwaargewicht met een relevant (landelijk) cultureel netwerk.

Interesse in de functie van bestuurslid? Reageren kan nog t/m zondag 10 maart 2024.

Meer info
'Door de Loep'
Van Dead End AI Gallery

In een wereld die steeds meer gedreven wordt door technologie, bevinden we ons nu op een fascinerend kruispunt tussen kunst en wetgeving. Terwijl kunstenaars al millennia lang verf en penseel, woorden of muziekinstrumenten gebruiken om hun meesterwerken te creëren, is er een nieuwe speler in het veld van de creativiteit gestapt: Artificiële Intelligentie. Maar wie bezit het intellectuele eigendom van een door AI gecreëerd kunstwerk? Moeten we toe naar een systeem waarbij je moet aan kunnen tonen dat jij als kunstenaar jouw werk hebt gemaakt? En wat betekent creativiteit eigenlijk als een machine iets kan maken dat even goed of misschien zelfs beter is dan wat een mens kan doen? Op deze en vele andere vragen zullen Sem Bakker en Constant Brinkman van de Dead End Gallery in Amsterdam ingaan tijdens de laatste editie van lezingenreeks Door de Loep op donderdagavond 28 maart.

Door de Loep is een samenwerking met Odapark en Cultura Venray.

Meer info & aanmelden
Copyright © 2024 museum van Bommel van Dam, All rights reserved. Ons e-mailadres is info@vanbommelvandam.nl U krijgt deze nieuwsbrieven per e-mail omdat u zich hiervoor heeft ingeschreven via het museum. Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen?
U kunt zich hier afmelden