Placeholder for VBVD2023 Lotgenoten12september 025VBVD2023 Lotgenoten12september 025

Work­shop Cocre­ëren: Boro en Sashiko = VOL

18 november 2023 - 11:00 - 13:30 (afgelopen)

Meditatief en duurzaam

Leer een uniek en persoonlijk textielkunstwerk te creëren

Deze workshop op zaterdag 18 november begint met een inspirerende introductie over Marianne van der Heijden, waarbij je meer leert over haar evolutie als kunstenaar en de diepere lagen in haar werk. Vervolgens ga je zelf aan de slag met de eeuwenoude technieken Boro en Sashiko, waarbij je leert hoe je met eenvoudige steken en patches van stof een uniek en persoonlijk kunstwerk kunt creëren. Het is een meditatieve en duurzame manier om textiel een tweede leven te geven, waarbij elk stuk stof zijn eigen verhaal vertelt. Of je nu een beginner bent of al meer ervaring hebt met textielkunst, deze workshop biedt een warme en uitnodigende omgeving waarin je je creativiteit de vrije loop kunt laten, terwijl je ook nieuwe vaardigheden leert en misschien wel een nieuwe hobby ontdekt.

18 november 2023 - 11:00 - 13:30
€30,-

Tickets bestellen

In een notendop

Wie is Marianne van der Heijden?

Marianne van der Heijden (1922-1998) woonde en werkte vrijwel haar hele leven in Limburg. Tijdens haar naoorlogse studietijd aan de Amsterdamse Rijksakademie van Beeldende Kunsten was ze klasgenote van Ger Lataster, Jef Diederen en Pieter Defesche. In 1950 exposeerden ze samen te Heerlen. Daarom wordt Marianne ook vaak tot de zogenaamde Amsterdamse Limburgers gerekend. In de jaren vijftig maakte ze in Zuid-Limburg naam met mozaïeken en glas-in-loodramen voor kerken. Eind jaren zestig volgde een radicale breuk met de kerk. Vanaf die tijd was haar beeldend werk een directe weerslag van haar persoonlijke gedachtestromen. Ze legde zich toe op grafische kunst, vooral linosneden en etsen, waarmee ze veel succes oogstte. Later maakt ze indrukwekkende collages van papier, die een oase van rust zijn, met een hoog meditatief gehalte. Het bijzondere is dat Marianne aangaf dat met textiel werken haar de meeste ontspanning gaf. Waar ze altijd met schetsontwerpen en veel precisie werkte, kon ze dit loslaten bij haar wandkleden van textiel. Hier kon ze het beeld laten ontstaan, door op een collageachtige wijze materialen in lagen te schikken zodat er een gelaagde compositie ontstond.

Uit de collectie

Marianne van der Heijden

Vol = vol

Praktische info & aanmelden

Wanneer: 18 november - 11:00 - 13:30 uur
Kosten: € 30,-
Leeftijd:
v.a 16 jaar
Docent: Mariëlle van der Schrier
Locatie: museum van Bommel van Dam

Lijkt het je leuk om mee te doen? Meld je dan uiterlijk woensdag 15 november aan voor deze workshop. Let wel, vol = vol. Uiterlijk 2 dagen vóór de workshop ontvang je per e-mail een bericht of de workshop wel of niet doorgaat. Gaat de workshop door, dan ontvang je tevens een Tikkie. Dit is een link voor het doen van een online betaling van het inschrijfgeld. Na betaling is je inschrijving definitief.

Samenwerking met Co. de Cultuurontwikkelaar

Cocreëren in het museum

Opnieuw bundelen museum van Bommel van Dam en Co. de Cultuurontwikkelaar hun krachten voor sprankelende weekendworkshops! Onder de noemer ‘Cocreëren in het museum’ nodigen wij jou uit om kennis te maken met de collectie van het museum en tegelijkertijd op een vrijblijvende en laagdrempelige manier ervaring op te doen met een fascinerende nieuwe techniek, onder begeleiding van een deskundige vakdocent van Co.

Meer agenda & activiteiten