Verzamelaar van verzamelingen

uit Uit in Noord- en Midden Limburg 

Een uitgelezen selectie van schilderijen, sculpturen, wandobjecten en werken op papier uit de Collectie Manders wordt voor het eerst in het openbaar getoond.

Theo Manders (1942) collectioneert van jongs af aan al grafiek, internationale kunstboeken- en tijdschriften, oude kaarten en prenten. De collectie oude prenten en kaarten wordt in 2007 overgedragen aan het Limburgs Museum in Venlo. Tevens bouwt Manders al veertig jaar aan een brede kunstverzameling, die anno 2013 uit panelen, schilderijen, tekeningen, wandobjecten en werken op papier bestaat. Een collectie die nog altijd wordt uitgebreid.
Daarnaast verzamelt hij kwaliteitswijnen, die door hemzelf met zorg worden geproefd en van commentaar worden voorzien. De inmiddels zeventigjarige, gepassioneerde collectioneur is in het verlengde van zijn vele verzamelingen archivaris, bibliothecaris, bestuurder, kenner, lezer, organisator, reiziger, schrijver en vorser op uiteenlopende terreinen. Hij kan het best worden omschreven met een nieuw leenwoord in het Nederlands: collectaholic. Theo Manders is een verzamelaar van verzamelingen.

Naar eenvoud en verstilling
Museum van Bommel van Dam presenteert een selectie uit de Collectie Manders, die voor het eerst in het openbaar wordt getoond. In deze collectie, die boeiende parallellen heeft met de kernverzameling van Maarten en Reina van Bommel-van Dam en met de huidige kunstcollectie van de gemeente Venlo, bevinden zich topwerken uit de naoorlogse Nederlandse kunstperiode, in het bijzonder van na 1960. Anno 2013 breidt Theo Manders zijn kunstverzameling nog steeds uit: ‘Voor mijn verzameling geldt: er komt iets bij of er komt iets anders. Ik heb veel moeite met afgeven, ruilen of verkoop. Op grafiek en multiples na zijn het namelijk allemaal unica. Voor wijn maak ik echter graag een uitzondering. In een kist zitten twaalf flessen, daar kan ik er altijd wel een paar van missen.’

Publicatie
Bij de tentoonstelling is een bijzondere publicatie verschenen die de aandacht vestigt op hoogtepunten uit de verzameling van Theo Manders. Museumdirecteur Rick Vercauteren schreef een kernachtig portret van de verzamelaar en een analytische beschouwing over de wordingsgeschiedenis van deze unieke particuliere collectie.

Museum van Bommel van Dam, Venlo
t/m 20 mei

in Nieuws | Getagged , , , , , , , , |

Reacties zijn gesloten.