Naar eenvoud en verstilling

Museum van Bommel van Dam in Venlo presenteert een uitgelezen selectie van schilderijen, sculpturen, wandobjecten en werken op papier uit de Collectie Manders die voor het eerst in het openbaar wordt getoond. De presentatie laat bezoekers kennismaken met uiterst boeiende kanten van abstracte West-Europese kunst van de laatste vijftig jaar.

Theo Manders (1942) bouwt al veertig jaar aan een indrukwekkende kunstverzameling, die inmiddels honderden werken omvat. Aanvankelijk gaat zijn aandacht uit naar expressief geschilderde portretten, werk op papier van De Stijl, lyrische abstracte kunst en materieschilderkunst. Later verzamelt hij vol overtuiging ruim dertig jaar abstracte kunst, waaronder vooral werk van de internationale Nul-beweging, geometrische-, fundamentele-, optische- en minimale kunst van beeldend kunstenaars uit Nederland, België en Duitsland.

Collectie Manders
In de Collectie Manders, die boeiende parallellen vertoont met de kernverzameling van Maarten en Reina van Bommel-van Dam en met de huidige kunstcollectie van de gemeente Venlo, bevinden zich topwerken uit de naoorlogse Nederlandse kunstperiode, in het bijzonder van na 1960. Bekende namen daarin zijn Ben Akkerman, Joost Baljeu, Siep van den Berg, Kees van Bohemen, Bob Bonies, Jef Diederen, Edgar Fernhout, Wim de Haan, Willem Hussem, Ger Lataster, Walter Leblanc, Bert Loerakker, Jan Maaskant, Lei Molin, Jaap Nanninga, Piet Ouborg, Tomas Rajlich, Herman Scholten, Peter Struycken, Jan Schoonhoven, J.C.J. Vanderheyden, Carel Visser, Herman de Vries, Marthe Wéry en Jaap Wagemaker. Tezamen genereren de vaak fijnzinnig en precies gemaakte kunstwerken een eenvoudige verbeeldingskracht en geraffineerde verstilling.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een door Mart. Warmerdam vormgegeven publicatie van 176 pagina’s die de aandacht vestigt op de kwalitatieve hoogtepunten uit de verzameling van Theo Manders. Museumdirecteur Rick Vercauteren schreef voor deze tweetalige en rijk geïllustreerde uitgave een kernachtig portret van de verzamelaar en een analytische beschouwing over de wordingsgeschiedenis van deze unieke particuliere collectie. De uitgave is een initiatief van Museum van Bommel van Dam in samenwerking met 99 Uitgevers/Publishers uit Haarlem.

in Nieuws | Getagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , |

2 Reacties op Naar eenvoud en verstilling

  1. peter kuipers zegt:

    ik lees van een presentatie van een gedeelte uit de verzameling Manders in het museum. ik laat mij verrassen door een bezoek te brengen gezien mijn belangstelling ook uitgaat naar werk van deze kunstenaars en als daarbij een publicatie uitgegeven wordt dan is dat op voorhand een bezoek waard.
    succes met deze tentoonstelling

    • Paul Hermans zegt:

      Bedankt Peter Kuipers. De opening van de Collectie Manders is op zondag 27 januari om 13.00 uur.