Museum van Bommel van kiest…

Uit de Buun
Tekst Thijs Lenssen / Pascalle Mansfelders
Portretfoto Peter de Ronde (Zebra Fotostudio’s)

Dit jaar is het precies veertig jaar geleden dat het Venlose Museum van Bommel van Dam zijn deuren opende. Het was het eerste museum voor moderne kunst in Limburg. Grondslag ervan vormde de kunstcollectie die het Amsterdamse echtpaar Maarten en Reina van Bommel – van Dam twee jaar daarvoor aan de gemeente Venlo had geschonken: 1044 schilderijen, tekeningen, prenten en beelden. Tot en met 15 januari 2012 houdt het museum de Jubileumexpositie Met andere ogen, ‘een feestelijke terugblik op veertig jaar verzamelen’, in de woorden van de huidige museumdirecteur Rick Vercauteren. Buun redacteuren Thijs Lenssen en Pascalle Mansvelders vroegen de medewerkers van het museum om hun favoriete kunstwerk uit de collectie van de gemeente Venlo te kiezen. Peter de Ronde maakte de portretfoto.

Rick Vercauteren
directeur
Kunstwerk: Maurice Thomassen, The Promised Land IV, 2008, gemengde techniek.

‘Ik zou probleemloos honderd werken kunnen kiezen. Op mijn kantoor hangen altijd twee werken die ik om de vier weken wissel, het is lastig kiezen. Maurice Thomassen heeft een fascinatie voor wegwerpmaterialen, hij is spaarzaam met kleur, zijn werken zijn heel tonaal, de liefde voor materiaal spreekt er altijd uit. Maurice pendelt continu tussen New York en Rotterdam: hij heeft een internationale inslag die mij aanspreekt. De letterlijk en figuurlijk verknipte mensen op dit collagewerk staan aan de basis van de reality tv in de V.S. Ik heb een brede smaak in kunst: ik houd van schilderijen, tekeningen, fotografie en bewegend beeld, het maakt niet uit, ik heb met veel dingen een klik. En als ik een klik heb, heb ik er ook altijd een verhaal bij, ik praat heel graag over kunst. Met sommige kunstenaars, zoals Maurice, voel je een speciale band, er gebeurt iets als je elkaar ziet. Als ik geloof in een kunstenaar heb, koop ik er graag meer werken van aan. Ons aankoopbudget is € 45.000 per jaar. Daar komt door een speciale schenking nog eens € 36.000 per jaar bij voor de komende twintig jaar, en dat geeft ruimte. Die is heel belangrijk voor een museale collectie, want je kunt nooit terugkopen. Wat gemist is blijft gemis.
We nodigen in dit jubileumjaar kunstenaars uit als gastconservatoren, en iedere keer weer confronteren ze ons met ons eigen werk. Kunstenaars kunnen je echt met andere ogen leren kijken.
We zijn een museum geworden met een vrije rol richting de oercollectie: het gaat om analyse en uitbouw. We hebben geen hypotheek vanuit het verleden meegekregen die ons in onze bewe­ging beknot. En we zoeken altijd naar (inter)nationale talenten   zoals Maurice Thomassen. In nieuw talent zit altijd energie.

Maurice Thomassen - The Promised land IV (2008)

in Nieuws | Getagged , , , , , , , , , , , , |

Reacties zijn gesloten.