Monica Germino: wereldster op Provadja-podium

uit Noord Hollands Dagblad

Violiste Monica Germino; eerst Verdronkenoord, dan New York

Over drie weken speelt ze in New York. Ze toert over de hele wereld en wordt algemeen gezien als ambassadeur van hedendaagse muziek. Volgende week speelt ze in Alkmaar bij Provadja. De Amerikaans/Nederlandse violiste Monica Germino, visueel, technisch en inhoudelijk een hoogstandje.

Monica Germino is een bijzondere verschijning de clichés van de vioolmuziek ernstig uit de weg gaat, zonder de toegankelijkheid te verliezen. Ze componeert zelf, brengt wereldwijd nieuw werk uit en experimenteert met de elektronische mogelijkheden van haar instrument. Zo werd de Violectra voor haar ontwikkeld en zij schreef daar een speciaal repertoire voor.
Sindsdien onderzoekt de Amerikaanse samen met befaamde componisten de nieuwe mogelijkheden die de elektrische viool biedt en combineert dat met zang, beweging en beeld.

Ontdekken
“Ik wil bewust afstappen van de traditionele en formele vioolrecitals, van de gebruikelijke etiketten van buigen, het toneel verlaten, terugkomen, applaus in ontvangst nemen, weer buigen en dan met gepaste tred het toneel verlaten. Niet de traditionele muziek, maat het vernieuwende en het ontdekken staan bij mij voorop. Ik wil de viool juist combineren met nieuwe elementen als zang, soundtracks, samples, beweging en beelden. Niets in het programma is standaard, maar blijft wel toegankelijk.”
Germino heeft de afgelopen twee jaar gewerkt aan het ontwikkelen van de voorstelling Plugged & Unplugged waarbij zij in samenwerking met de geluidstechnicus en internationaal vermaarde componisten op zoek is gegaan naar nieuwe composities en geluidstechnieken.

Rock-invloeden
De violen die Monica Germino bespeelt zijn voortvloeisels van deze gezamenlijke zoektocht. Het zijn omgebouwde en nieuw ontworpen violen die in haar handen een nieuwe wereld van geluid voortbrengen. Het resultaat is een muzikaal spektakel met prachtige rock- en popinvloeden.
Het programma Plugged & Unplugged heeft Monica bepald geen windeieren gelegd. Het afgelopen jaar toerde zij met groot succes door Canada, Engeland en Duitsland. En tijdens de première in Engeland op het prestigieuze Huddersfield Contemporary Music Festival prezen gevestigde Engelse kranten als The Observer en de Sunday Times haar regelrecht de hemel in en werd zij zonder uitzondering geroemd als het absolute hoogtepunt van het festival.
Extra innemend is bovendien dat Monica Germino heel dicht bij haar publiek staat. Na afloop van het optreden heeft het publiek dan ook uitgebreid de gelegenheid om samen met Monica haar violen te bekijken en vragen te stellen over de oorsprong van alle nieuwe geluiden die zij hebben gehoord. “Mijn doelstelling is dat mensen zich openstellen voor nieuwe impulsen, met mij op reis gaan door alle stukken en nieuwsgierig worden naar wat je allemaal kunt doen met een viool.”

Donderdag 23 oktober vanaf 20.15 uur te zien in Theather Provadja aan het Verdronkenoord 12 in Alkmaar. Op zondag 23 november om 15.00 uur te zien in Museum van Bommel van Dam, Deken van Oppensingel 6 in Venlo.

in Nieuws | Getagged , , |

Reacties zijn gesloten.