‘Het zou netjes zijn als Sotheby’s excuses aanbiedt’

uit Dagblad de Limburger
door Tim Geurts

„We vielen van onze stoel, toen we het nieuws hoorden. Het is toch ook krankzinnig.” Rick Vercauteren kan er met zijn verstand niet bij. Hoe kon veilinghuis Sotheby’s de uit Museum van Bommel van Dam gestolen kunstwerken veilen voor 213.000 euro? En dat nadat het Art Loss Register nog gewaarschuwd had dat het hier om een gestolen werk van kunstenaar Jan Schoonhoven ging. Volgens de directeur is het op 22 maart gestolen werk, op 27 juni geveild in Londen. En hebben de dieven het werk op een ‘sluwe manier’ aangeboden bij het veilinghuis.
„De achterkant van het werk is schoon- en wit gemaakt. Om de oude kenmerken weg te werken. Ook is het werk gedraaid aangeboden.” Toch sloeg het Art Loss Register alarm. „Daar hebben we de diefstal van de werken meteen gemeld. Het is een organisatie die alle catalogi door de computer haalt en kijkt of er gestolen of vervalste werken in staan. Zij hebben vervolgens de melding aan Sotheby’s gedaan.”
Daarna wordt het onbegrijpelijk voor Vercauteren.Want Sotheby’s besloot de veiling toch door te zetten. „We hebben in de kunstwereld altijd veel vertrouwen in de grote veilinghuizen. Maar dit is wel erg amateuristisch. Ze willen bij Sotheby’s niet reageren, maar het zou netjes zijn als ze excuses aanbieden.”
Want het was aan de nieuwe eigenaar te danken dat uitkwam dat het hier om een gestolen kunstwerk ging. „Hij ontdekte dat het nummer niet klopte en heeft het gemeld bij Sotheby’s. Toen pas is de politie ingeschakeld.”
En dus wil Vercauteren proberen om dergelijke gevallen in de toekomst te voorkomen. „Ik ga bij de Nederlandse Museumvereniging pleiten voor een aanscherping van de regels. Dat meldingen van het Art Loss Register niet alleen binnenkomen bij de veilinghuizen, maar ook bij de musea en de eigenaren. Dan was het niet zo ver gekomen.” Wat er gebeurt met het kunstwerk is nog niet duidelijk.

in Nieuws | Getagged , , , , , |

Reacties zijn gesloten.