Mapping the Landscape

Tijdens de Floriade 2012 presenteert Museum van Bommel van Dam in Venlo het project Mapping the Landscape. Acht kunstenaars laten zich inspireren door het stedelijke en natuurlijke landschap in de (Eu)regio Venlo en brengen opvallende eigenschappen in beeld.

De eigen omgeving gezien door de ogen van kunstenaar Kai Rheineck

Kai Rheineck - Mapping the Landscape (2012)

Beeldend kunstenaar Kai Rheineck is een van de acht kunstenaars die voor het project Mapping the Landscape een portret maken van de (Eu)regio Venlo. Hij heeft aandacht voor eigenschappen van onze omgeving die zo vanzelfsprekend lijken dat we er geen acht meer op slaan. Volgens hem zeggen juist deze kleine dingen wat over het karakter van de bewoners en gebruikers van een landschap. In een lezing vertelt hij over zijn bevindingen in en rond Venlo.

De omgeving als spiegel van de mens
Wil je een persoon leren kennen, dan kun je met hem of haar in gesprek gaan en vragen wat diegene beweegt. Je kunt ook observeren hoe iemand praat, zich kleedt of zich beweegt.Kai Rheineckis van mening dat je mensen evengoed kunt leren kennen door naar hun omgeving te kijken. Als je analyseert hoe iemand zijn leefomgeving inricht, kom je weer heel andere dingen over hem te weten. Vaak zelfs dingen die bij een persoonlijke kennismaking niet ter sprake komen, omdat ze vanzelfsprekend of onbeduidend lijken.

Venlo als onderzoeksobject
Kai Rheineck heeft van Venlo en omgeving een fotoserie gemaakt waarin hij de uiterlijke vorm van onze omgeving analyseert. Wie bepaalt de vorm van een talud of viaduct? Hoe gaan we te werk bij de uitbreiding van een pand of de aanleg van een tuin? Met deze vragen in het achterhoofd probeert hij zaken aan het licht te brengen die cultureel bepaald zijn en (haast) onbewust een rol spelen bij de inrichting van het landschap.

Presentatie in Café Central
Op woensdag 23 mei, om 16.00 uur, maakt Kai Rheinecku graag deelgenoot van zijn bevindingen in en rond Venlo. Locatie: de Witte Zaal van Café Central, Markt 22, Venlo. Er is ruime gelegenheid om met de kunstenaar in gesprek te gaan. Voertaal is Duits. De zaal is open vanaf 15.30 uur, om 17.30 uur is de bijeenkomst ten einde. Heeft u interesse aanwezig te zijn, meld u zich dan aan via info@vanbommelvandam.nl o.v.v.Kai Rheineck, of bel tel. 077-351 34 57. Voor koffie en thee wordt gezorgd.

Mapping the Landscape
Tijdens de Floriade presenteert Museum van Bommel van Dam het project Mapping the Landscape. Acht kunstenaars laten zich inspireren door het stedelijke en natuurlijke landschap in en rond Venlo en brengen opvallende eigenschappen in beeld. Tussen april en juni zijn de projecten van de kunstenaars te vinden in de openbare ruimte van de (Eu)regio. Het sluitstuk vormt een tentoonstelling in het museum, van 2 september t/m 6 januari.

in |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 

Mede mogelijk gemaakt door / Unterstützt durch:
Mapping the landscape - Mede mogelijk gemaakt door / Unterstützt durch www.deutschland-nederland.eu