Mapping the Landscape

Tijdens de Floriade 2012 presenteert Museum van Bommel van Dam in Venlo het project Mapping the Landscape. Acht kunstenaars laten zich inspireren door het stedelijke en natuurlijke landschap in de (Eu)regio Venlo en brengen opvallende eigenschappen in beeld.

Antoine Berghs zoekt handen uit de streek

Mapping the landscape - Antoine Berghs

Museum van Bommel van Dam organiseert naar aanleiding van de Floriade het project Mapping the landscape, waarin het stedelijke en natuurlijke landschap in de (Eu)regio Venlo wordt onderzocht. Acht kunstenaars zijn gevraagd zich te laten inspireren door het landschap in en rond Venlo en opvallende eigenschappen in beeld te brengen. Een van die kunstenaars is Antoine Berghs. Al heel lang speelt hij met het idee om een project met aarde of grond te realiseren. Mapping the Landscape vormt de aanleiding zijn plannen te verwezenlijken.

Antoine Berghs (Geleen, 1971) vat de grond onder onze voeten op als een langzaam stromende massa. Volgens hem manifesteert de aarde zich in elk stadium in een andere, tijdelijke vorm. Zo gezien vormt grond of aarde een levende verbinding tussen heden, verleden en toekomst. De kunstenaar gaat de grond in de streek op twee manieren in beeld brengen. Aan de ene kant door klei te delven en zo iets van de aarde te ontnemen, aan de andere kant door textiel te begraven en de aarde iets toe te vertrouwen.

Handscapes
In de buurt van Tegelen heeft Berghs zelf klei gedolven en deze vervolgens bewerkt. Met de klei wil hij kommen gaan boetseren in de handen van bewoners van de streek. Zelf noemt hij deze kommetjes “Handscapes”. Berghs: “De oudste bewoners van de streek boetseerden met hun handen potten en kommen van deze klei. Met mijn Handscapes maak ik als het ware een portret van de bewoners van deze grond.”

Textiel kleuren
Daarnaast koopt de kunstenaar bij de plaatselijke kringloopwinkels gebruikte beddenlakens en ander textiel. De stukken stof zal hij in het voorjaar op diverse plekken begraven, om ze aan het eind van de zomer weer uit de grond te halen. “Ik ben benieuwd welke invloed de bodem heeft op de stof. Die zal verkleuren en geladen worden met energie van de streek.” Berghs wil de lappen stof begraven in tuinen, dicht op de grond waar mensen hun dagen slijten, maar ook daar waar zogenaamde leylijnen lopen, lijnen in het landschap die al sinds de prehistorie door mensen worden gebruikt als pad of transportroute en die energie en kracht worden toegedicht.

Handen gezocht!
Voor beide delen van het project is Antoine Berghs op zoek naar hulp! Vindt u het interessant om van uw handen een “Handscape” te laten maken? Meld u zich dan voor 23 mei aan via info@vanbommelvandam.nl onder vermelding van “Antoine Berghs”. Hij zal vervolgens contact met u opnemen. Het maken van een pot duurt ongeveer een half uur. Denk er aan dat u dus lang moet kunnen stilzitten en over een goed uithoudingsvermogen beschikt. U kunt zich alleen aanmelden, maar ook samen met anderen.

Tuinen gezocht!
Daarnaast is Berghs op zoek naar mensen die een klein stukje van hun tuin vrij kunnen maken voor zijn project. In dit lapje grond worden zijn geprepareerde stoffen begraven, om ze te laten ‘rijpen’ voor de komende maanden. Later dit jaar, waarschijnlijk eind augustus, komt hij deze weer bij u opgraven om het resultaat samen met de Handscapes tentoon te stellen in Museum van Bommelvan Dam.

in |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 

Mede mogelijk gemaakt door / Unterstützt durch:
Mapping the landscape - Mede mogelijk gemaakt door / Unterstützt durch www.deutschland-nederland.eu