De keuze van Lies Netel – Kunsthistorica

 

Pieter Defesche - Portret van Marianne van der Heijden (1944)

Pieter Defesche
Portret van Marianne van der Heijden (1944)
Olieverf op paneel
98 x 74 cm
Schenking  Stichting Marianne van de Heijden

Het antwoord op de vraag welk kunstwerk uit de collectie van Museum van Bommel van Dam wil je kiezen, is voor mij in deze periode dat ik werk aan een boek en tentoonstelling over Marianne van der Heijden eenvoudig: het portret dat Pieter Defesche van Marianne in 1944 schilderde. Beide kunstenaars waren toen begin twintig en kenden elkaar van de Kunstnijverheidsschool in Maastricht. Pieter Defesche was al naar Amsterdam gegaan voor een vervolg van zijn opleiding aan de Rijksakademie. Marianne zou in 1945 naar deze prestigieuze academie gaan. In 1944 was de Rijksakademie vanwege de oorlog gesloten en keerden de Limburgse studenten terug naar hun thuisland. Dat deel van Nederland was immers toen al wel bevrijd. De “troep”, zoals Marianne van der Heijden de groep kunststudenten aan de Maastrichtse Kunstnijverheidsschool noemde, was hecht. De kern werd gevormd door de vrienden Pieter Defesche, Jef Diederen en Ger Lataster. In tegenstelling tot Marianne van der Heijden zouden zij direct voor de vrije, experimentele kunst kiezen en daarmee naam maken als de ‘Amsterdamse Limburgers’.

Het portret van Marianne is duidelijk uit de academietijd van Pieter Defesche.  Net als zijn vrienden was hij geboeid door de Franse moderne schilderkunst. Invloeden van de ‘wilde’ en abstraherende schilderkunst van Pierre-Henri Matisse en Raoul Dufy zijn goed zichtbaar in bijvoorbeeld het felle kleurgebruik van rood, geel en groen in het gezicht van Marianne. Aan de andere kant verliest Defesche de zichtbare  werkelijkheid niet uit het oog. Met de schouders iets naar voren hangend en de handen in de schoot heeft hij Marianne als een bescheiden en ietwat teruggetrokken meisje fraai in beeld gebracht.

Lies Netel

Lies Netel is kunsthistorica. Als voorbereiding op de tentoonstelling Collectie Marianne van der Heijden deed Lies Netel kunsthistorisch onderzoek. Voor de catalogus schreef zij de kunsthistorische teksten. Als vervolg op dit project doet ze promotieonderzoek bij prof. dr. Maaike Meijer aan de Maastricht University dat zijn weerslag  zal vinden in een uitgebreide biografie over Marianne van der Heijden.

in De keuze van... | Getagged , , , , , , , |

Reacties zijn gesloten.