Nieuw, nieuwer, nieuwst [3]

16 maart 2014 15:00 t/m 7 september 2014

Aankopen en schenkingen 2010 – 2014

De kunstcollectie van de gemeente Venlo is vanaf 2010 fors uitgebreid met werk van beeldend kunstenaars, die overwegend uit Limburg, Noord-Brabant en Zuid-Holland afkomstig zijn. Met het oog op nieuw te formeren kunstclusters is er de afgelopen jaren vaak bewust uit exposities in Venlo kunst aangekocht. Het gaat daarbij specifiek om schilderijen, werken op papier en foto’s. Onder de noemer Nieuw, nieuwer, nieuwst wordt gedurende de komende twee jaren een serie van drie exposities georganiseerd, waarop telkens wisselende selecties van aanwinsten en schenkingen na 2010 aan bod komen.

De derde en laatste tentoonstelling uit de reeks toont aankopen van en schenkingen door Arjan van Arendonk, André Dieteren, Jan van Duijnhoven, Fik van Gestel, Loek Grootjans, José Heerkens, Lilith, Margriet Luyten, George Meertens, Lon Robbé, Bep Scheeren, Lique Schoot en Marjan Teeuwen.  Kunstenaars Jennifer Kiernen en Maurice Thomassen krijgen extra ruimte om nieuwe werken te laten zien.

Jennifer Kiernan: Sundances
De Engelse Jennifer Kiernan, die vooral vanuit Keulen en San Francisco opereert, maakt wandobjecten en sculpturen van hout, alsook objecten van textiel. De organische vormen, vaak afgeleid van de natuur, worden expressief beschilderd in fraaie kleurarrangementen.
Kiernan werkt met maar een handvol elementen om haar wereld van emoties te visualiseren. In het centrum staat altijd de mens. Onder de titel Sundances schept ze in Museum van Bommel van Dam doordachte bouwsels van kleur, die het licht in de natuur op magnifieke wijze weerspiegelen.

Maurice Thomasen: Peripheral Theatre
De sterk geëngageerde, kritische voorstellingen van Maurice Thomassen, vormen een opmerkelijk cluster in de kunstverzameling van de gemeente Venlo. In 2010 exposeert Thomassen voor het eerst in Museum van Bommel van Dam. Naar aanleiding van de tentoonstelling koopt het museum voor de kunstcollectie van de gemeente Venlo drie monumentale doeken. Twee ervan zijn te zien in de presentatie Limburgs Finest #1. Op de presentatie Nieuw, Nieuwer, Nieuwst [3], stelt Maurice Thomassen onder de titel Peripheral Theatre op originele, artistieke wijze de Arabische lente, geweld, racisme en onrecht centraal. Marginale randfiguren worden hoofdpersonen.

in | Getagged , , , , , , , , , , , , , , , , , |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *