Nieuw, nieuwer, nieuwst [1]

4 juni 2013 t/m 3 november 2013

Onder de noemer Nieuw, nieuwer, nieuwst organiseert Museum van Bommel van Dam in Venlo gedurende de komende twee jaren een serie van drie collectie-tentoonstellingen. Wisselende selecties van aanwinsten en schenkingen na 2010 komen hierin uitgebreid aan bod. Bovendien krijgen een of twee kunstenaars ruimte om extra werk te laten zien. Tijdens de duur van de tentoonstelling vinden er op de zondagmiddag een aantal kunstenaarsgesprekken plaats.

De kunstcollectie van de gemeente Venlo is vanaf 2010 fors uitgebreid met werk van beeldend kunstenaars, die overwegend uit Limburg, Noord-Brabant en Zuid-Holland afkomstig zijn. Met het oog op nieuw te formeren kunstclusters is er de afgelopen jaren vaak bewust uit exposities in Venlo kunst aangekocht. Het gaat daarbij specifiek om schilderijen, werken op papier en foto’s. Op de eerste tentoonstelling uit de reeks worden aankopen van Ad van Campenhout, Koen Delaere, Sander van Deurzen, Jan van Duijnhoven, Stephan J. Englisch, Gregor Hildebrandt, Hans van Hoek, Hans Klein Hofmeijer, Peter Hoijmakers, Judith Krebbekx, Theo Kuijpers, Ger Lataster, Toon Laurense, Bert Loerakker, Margriet Luyten, George Meertens, Toon Michiels, Toos Nijssen, Anke Roder, Cornelia Schleime, Margriet Smulders, Aline Thomassen, André Wiehager en Julia Winter gepresenteerd. Saminte Ekeland en Hans Kuijs krijgen ruimte om extra werken te laten zien.

Hans Kuijs en Saminte Ekeland
Het museum heeft in 2011 vier werken op papier uit de serie Je hoeft rode rozen niet rood te schilderen van Hans Kuijs (Helmond, 1948) aangekocht. Dit kwartet dient als inhoudelijk vertrekpunt bij het samenstellen van een bijzondere presentatie binnen Nieuw, nieuwer, nieuwst [1]. Onder de noemer Ogenschouw presenteert Kuijs een uitsnede uit verschillende series tekeningen en schilderijen uit de laatste zeven jaren.
De werken van Saminte Ekeland zijn veelal op foto’s gebaseerde collages met een expressieve beeldtaal. Ze ‘tekent’ met naald en draad. Haar garen wordt gesponnen van uiteen-geregen panty’s, de drager bestaat uit doorzichtig plastic. Haar portretten, figuren en raadselachtige ensceneringen stemmen tot reflectie en verwondering.

Schenkingen
Op basis van excellente relaties heeft het team van Museum van Bommel van Dam in de voorbije jaren bijzondere schenkingen van levende kunstenaars, particulieren en genereuze erven van overleden kunstenaars gekregen. Bij wijze van primeur worden in het kader van Nieuw, nieuwer, nieuwst [1] twee opvallende schenkingen van de abstract-expressieve schilders Ger Lataster en Theo Kuijpers getoond. De tentoonstelling Nieuw, nieuwer, nieuwst [1] – Aanwinsten en schenkingen 2010 – 2013 is t/m 3 november 2013 te zien.

Kunstenaarsgesprekken
Tijdens de duur van de tentoonstelling vinden de volgende kunstenaarsgesprekken plaats: 23 juni – Hans Kuijs; 7 juli – Jan van Duijnhoven; 25 augustus – Peter Hoijmakers; 8 september – Koen Delaere; 22 september – Toon Laurense; 6 oktober – Sander van Deurzen; 20 oktober – George Meertens en 3 november (finissage) – Margriet Luyten.

in | Getagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *