Museum in bedrijf

Creativiteit inzetten om tot innovatie te komen en bij te dragen aan veranderprocessen: dat is het doel van Museum in bedrijf. Hiervoor koppelt Museum van Bommel van Dam creatieve ondernemers aan bedrijven uit de stad. Eén van de vraagstukken betreft het museum zelf. Hoe ziet het museum van de toekomst eruit?

Join in!

15 juni 2014 15:00 t/m 2 november 2014

Persbericht

Hoe kunnen we de impact van Museum van Bommel van Dam vergroten? Waar je, wat je achtergrond ook is, geïnspireerd, geraakt en verrast wordt? En waar het bovendien prettig verblijven is? Tijdens de manifestatie Join in! wordt de kunst op een andere manier gepresenteerd, met als doel de beleving ervan te intensiveren. Welke invloed heeft een bepaald kunstwerk op je lichamelijke gesteldheid? Hoe is om liggend op je rug naar een kunstwerk te kijken? Welke invloed heeft geur of geluid op het kijken naar kunst? Kortom wat doet kunst met je en wat kan het voor je betekenen?

Van half juni tot begin november is Museum van Bommel van Dam van én voor iedereen. Join in! laat het publiek meebepalen wat er in het museum te zien en te doen is. We spelen met de scheidslijnen tussen  museumkunst en amateurkunst en tussen de verzameling Van Bommel-van Dam en de collecties van andere Venlonaren. We breken het museum open en geven het publiek een belangrijke stem. Gedurende de tentoonstelling ben je in feite mede-eigenaar van het museum.

Open podium
Join in! is een dynamische manifestatie die ruimte biedt voor extra activiteiten, waarbij de ruimtes van het museum van toegevoegde waarde kunnen zijn. Het Zomerparkfeest, U_Bahn, TEDx Venlo of de Kinderboekenweek hebben hun weg in het museum al gevonden. Maar er is ruimte voor véél meer. Wil jij het museum gebruiken voor een bijzondere workshop, een yogales, een muziekoptreden, symposium of ander event? Dan is dit je kans! Meld je aan via info@vanbommelvandam.nl o.v.v. Open Podium.

Muur te huur
Het hart van de manifestatie Join in! verandert deze zomer een aantal keren van uiterlijk. De eerste acht weken stelt het museum, onder de titel Muur te huur, tentoonstellingsruimte ter beschikking. Voor € 100,- per vierkante meter kan een ieder die maar wil meedoen. De invulling van het gehuurde oppervlak is daarbij volledig vrij. Het museum heeft geen zeggenschap over haar eigen tentoonstellingsruimte. Alle ruimte is inmiddels verhuurd.

Verzameling Venlo
Na Muur te huur volgt Verzameling Venlo, een project waarin het museum ruimte biedt aan verzamelaars uit de gemeente Venlo. Welke kunstschatten hangen er boven de bank binnen de Venlose gemeenschap? Heb jij een kunstwerk in huis dat publiekelijk getoond zou moeten worden? Stuur dan een email naar info@vanbommelvandam.nl onder vermelding van Verzameling Venlo met daarin je contactgegevens en een foto van het te exposeren werk mee. Geef daarbij duidelijk aan wat het formaat in breedte en hoogte is. Museum van Bommel van bepaalt of het werk in de presentatie wordt opgenomen. 

Kunst op bestelling
Bezoekers kunnen hun favoriete kunstwerk uit de Collectie van Museum van Bommel van Dam kenbaar maken. Staat jouw favoriete werk al veel te lang in het depot en wil je het weer eens op zaal zien? Stuur dan een email naar info@vanbommelvandam.nl onder vermelding van Kunst op bestelling met daarin je contactgegevens, de naam van de kunstenaar, de titel van het werk van je keuze en je argumentatie waarom juist dit werk getoond zou moet worden. Uit deze publiekskeuzes stelt Museum van Bommel van Dam een tentoonstelling samen. Op de laatste dag van de presentatie bepalen we samen de top 10 van publiekslievelingen.

Museum van de toekomst
Vijf creatieve ondernemers zijn in januari aan de slag gegaan met de vraag: hoe ziet het museum van de toekomst eruit? Met Join in! intensiveren Pavèl van Houten, Eric Lamers, Tanja Nabben, Jannie Schmitz en Weronika Zielinska de relatie tussen museum en publiek. Dit biedt ruimte om te experimenteren en proefondervindelijk vast te stellen wat werkt en wat daarvoor nodig is. Museum van Bommel van Dam bevindt zich in een transitiefase en werkt toe naar verzelfstandiging in 2016. Hét moment om ook vanuit het perspectief van de kunsten na te denken over de vorm en functie van het Venlose museum.

Manifestatie: Join in!
15 juni 2014 t/m 2 november 2014

Muur te huur
15 juni t/m 10 augustus 2014

Verzameling Venlo
24 augustus t/m 21 september 2014

Kunst op bestelling
27 september t/m 2 november 2014

in , | Getagged , , , , , , , , , , , , , , , |

2 Reacties op Join in!

  1. Pech, dat ik niet in de regio Venlo woon en/of werk. Van deze interessante benadering van deze actuele, intrigerende probleemstelling, blijf ik graag op de hoogte. Kan dat?
    Hanneke Heerema

  2. Dieses Projekt interessiert mich sehr. Nichts ist interessanter, als neue Wege zu gehen. Als Bildhauer lebe ich in Mönchengladbach. 1995 war ich an der Ausstellung “1:1 Sculpturen” im Museum vBvD, Venlo beteiligt. Diese Ausstellung versuchte, Grenzen zu überwinden. Es freute mich sehr, wenn es zu einer erneuten Zusammenarbeit käme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 

Mede mogelijk gemaakt door:
Museum in bedrijf is mede mogelijk gemaakt door