Lezing: Lies Netel over Marianne van der Heijden

10 maart 2013 15:00

Lies Netel is kunsthistorica (projectontwikkeling, onderzoek en advies). Ze maakt tentoonstellingen, schrijft en stelt publicaties samen. Als voorbereiding op de presentatie Collectie Marianne van der Heijden deed Lies Netel kunsthistorisch onderzoek. Voor de begeleidende catalogus schreef zij de teksten. Als vervolg op dit project doet ze promotieonderzoek bij prof. dr. Maaike Meijer aan de Maastricht University dat zijn weerslag  zal vinden in een uitgebreide biografie over Marianne van der Heijden.

27 januari t/m 20 mei 2013
Collectie Marianne van der Heijden
In 2009 schenkt de Stichting Marianne van der Heijden/Bruno Borchert de nalatenschap van de veelzijdige kunstenares Marianne van der Heijden aan de gemeente Venlo. Marianne van der Heijden (1922-1998) woonde en werkte vrijwel haar hele leven in Limburg. Ze was klasgenoot van Ger Lataster, Jef Diederen en Pieter Defesche en wordt daarom tot de zogenaamde Amsterdamse Limburgers gerekend.
Op de expositie staat het wandmozaïek Groei (1965) centraal, haar eerste abstracte kunstwerk. Met dit kunstwerk als middelpunt focust de tentoonstelling op haar bijzondere kunstenaarschap dat als rode draad de kunst van het assembleren, denken in kleur en kiezen van bijzondere materialen heeft. De kunstenares komt als mens tot leven in een fraaie korte film van Oogland Filmproducties.

Collectie Marianne van der Heijden Expanded in Maastricht
Simultaan aan de overzichtstentoonstelling in Venlo is er van 31 januari t/m 31 juli 2013 een presentatie in het bestuursgebouw van de Universiteit Maastricht te zien. Hier staan twee enorme mozaïeken en acht glas-in-loodramen, die Van der Heijden voor de Jezuïetenkapel maakte, centraal. Naast foto’s en documenten wordt vrij werk geëxposeerd. Op die manier zoomt de tentoonstelling in op haar zoektocht naar abstractie, die al voor haar wandkunstwerk Groei begint.

 

 

 

in | Getagged , , , , , , , , , , , |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *