Campaign for Drawing: Drawing on Music

14 april 2012 11:00 t/m 15 april 2012

In samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg presenteren Limburgse Musea voor het derde jaar op rij de Campaign for Drawing. Deze internationale campagne wil middels tekenactiviteiten mensen enthousiast maken voor het tekenen. In Limburg is de Campaign for Drawing gekoppeld aan het Museumweekend op 14 en 15 april. Jong en oud, amateur of professionele kunstenaar, iedereen kan gratis meedoen.

Nächtliches Konzert
De Campaign for Drawing sluit dit jaar naadloos aan bij de tentoonstelling Nächtliches Konzert die tot en met 15 april in Museum van Bommel van Dam in Venlo te zien is. Het museum toont hierin werk van twee jonge Duitse kunstenaars: Jorinde Voigt en Gregor Hildebrandt. Alledaagse fenomenen als pop- en filmmuziek of de geluiden van de straat staan in Nächtliches Konzert centraal.
Jorinde Voigt (Frankfurt am Main, 1977) is met name bekend van haar monumentale tekeningen, waarop zwierige lijnen, pijlen en cijfers dynamische composities vormen. Haar tekeningen zijn een lust voor het oog, maar kunnen ook worden opgevat als partituur of codering.
Gregor Hildebrandt (Bad Homburg, 1974)  maakt met name streng geometrische schilderijen, installaties en collages waarin tape van cassettebandjes en video’s is verwerkt. Op de tape is steeds muziek of film opgenomen. Hoewel de muziek niet te horen is en de film niet te zien, bepaalt de opname de inhoud van het werk. 

Jorinde Voigt - Grosse Melodie / Horizont (2010)

Drawing on Music
De tekeningen van Jorinde Voigt vormen het uitgangspunt voor de Campaign for Drawing in Museum van Bommel van Dam. Jorinde maakt haar dynamische tekeningen liggend op de grond, met handschoenen aan om het papier niet vies te maken. Net als Jorinde maken deelnemers tekeningen op groot formaat. Liggend op de grond welteverstaan. Hiervoor ligt de vloer van de educatieve ruimte van het museum vol met enorme vellen tekenpapier. Bijzonderheid is dat de deelnemers met potlood, kleurpotlood en fineliners gaan tekenen op muziek. Net als moderne kunst doet muziek doet iets met je! Muziek prikkelt! Laat je uitdagen tijdens de Campaign for Drawing en ontdek het plezier van tekenen en schilderen op diverse muziek. Van klassiek tot en met hiphop, alles komt aan bod. Wat je tekent maakt niet uit, als je het ritme van de muziek maar volgt en tekent wat je voelt bij het horen van de muziek. Deelnemers kunnen individueel aan het werk, maar ouders kunnen ook gezamenlijk met kinderen een tekening maken. Het lijnenpatroon dat ontstaat wordt vervolgens met kleurpotlood telkens herhaald. Zo ontstaat een kleurig patroon vergelijkbaar met het werk van Jorinde Voigt. Bekijk de tentoonstelling Nächtliches Konzert en laat je inspireren. Na afloop mogen de deelnemers hun tekening vanzelfsprekend meenemen.

Leuk detail, Jorinde Voigt is op 15 april aanstaande persoonlijk in het museum aanwezig tijdens een kunstenaarsgesprek samen met Gregor Hildebrandt o.l.v. Wolfgang Linneweber.

in , , | Getagged , , , , , , , , |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *