Drinken uit de handen van de streek

10 november 2012, 15:00u

Persbericht

Al heel lang speelde beeldend kunstenaar Antoine Berghs met het idee om een project met aarde of grond te realiseren. Voor de expositie Mapping the Landscape in Museum van Bommel van Dam in Venlo, zag hij kans zijn plannen te verwezenlijken.
Met medewerking van de bewoners uit deze regio realiseerde hij zijn installatie Worldwords \\\///. Op zaterdag 10 november om 15.00 uur nodigt Berghs u van harte uit samen met hem en de bewoners die hebben meegewerkt te ‘verzinken in de aarde’.  

Worldwords \\\///
Antoine Berghs (Geleen, 1971) ziet het landschap als een traag bewegend organisme, geladen met energie en betekenis. In Worldwords \\\/// heeft hij de geladenheid van de lokale grond op twee manieren in beeld gebracht. Voor het eerste deel heeft hij in de buurt van Tegelen klei gedolven. Met deze klei heeft hij in de holtes van de handen van streekbewoners vaatjes, potten en schalen geboetseerd: zogenaamde ‘handscapes’. Voor het tweede deel heeft de kunstenaar lappen stof op uiteenlopende locaties begraven. Veel bij mensen in de tuin, een aantal in natuurgebieden of op leylijnen: lijnen in het landschap die een bijzondere energie wordt toegedicht. Na een aantal maanden heeft hij de doeken weer uit de grond gehaald.

Drinken uit de handen van de streek
Berghs construeerde een plexiglazen behuizing voor de kommetjes en doeken en construeerde zo zijn installatie Worldwords \\\/// in Museum van Bommel van Dam. Op zaterdag 10 november om 15.00 uur nodigt hij alle deelnemers aan zijn project en overige geïnteresseerden uit om samen met hem terug te blikken op het project, maar er ook een vervolg aan te geven. Tijdens een bijzondere, door de kunstenaar geënsceneerde samenkomst wordt bronwater en wijn van lokale vlierbloesems geschonken en gedronken uit de handscapes. Deze zullen daarvoor kort hun onderkomen van plexiglas verlaten. Daarnaast vertelt Antoine over zijn project, is er een korte workshop over leylijnen en wichelroedelopen, en wellicht meer.

De bijeenkomst met Antoine Berghs vindt plaats op zaterdag 10 november, vanaf 15.00 uur. Laat u door de kunstenaar meevoeren in  zijn queeste naar de onderstromen van het ‘oneindige, tijdloze landschap’ waarin wij leven.

Meer informatie vindt u op http://www.mappingthelandscape.eu/

in , , | Getagged , |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *